en
en
Czarny ryż z kalmarami i pomidorkami na białym winie
Składniki
  • świeże wypatroszone kalmary
  • czarny ryż
  • biała cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • białe wytrawne wino
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • woda
Przygotowanie

W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i wsypuję posiekaną cebulę i czosnek.  Mieszam i podlewam białym winem w momencie, gdy cebula zaczyna skwierczeć. Jeśli cebulka się zarumieniła to wsypuję czarny ryż, podlewam wodą i mieszam. Jak woda troszkę odparuje to wlewam mniej więcej tyle samo białego wina, cały czas mieszając ryż, żeby nie przywarł do dna i żeby równomiernie się gotował.

 

Pomiędzy mieszaniem a podlewaniem ryżu w garnku przygotowuję resztę składników. Sprawdzam, czy kalmary są dobrze wypatroszone, jeśli nie to usuwam resztki i kroję je w prążki. Pomidorki koktajlowe myję i kroję na połówki.

 

W momencie, gdy ryż już trochę zmiękł, ale jeszcze nie jest al dente, dodaję pokrojone kalmary znów podlewam winem i wodą. Kalmary szybko się gotują, więc po 5-7 minutach dodaję pomidorki koktajlowe. W tym momencie woda i wino powinny już odparować, ryż powinien połączyć się z resztą składników, ale pozostać al dente. Podczas gotowania wytworzył się czarny sos o konsystencji emulsji, który łączy wszystkie składniki w jedno przepyszne danie.

 

Gotowe danie przekładam do miski lub na talerz i od razu serwuję.

Słówko od Parmigiany

W przepisie nie ma proporcji, ponieważ danie to wymyśliłam spontanicznie na wakacjach w Chorwacji.

Ale gdybym dziś robiła je jeszcze raz to użyłabym dla 2 osób:

  • 160g ryżu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 5 kalmarów
  • garść pomidorków koktajlowych

 

Biały włoski ryż, np. carnaroli czy vialone nano, można samemu zabarwić na czarno przy użyciu atramentu kałamarnicy. Takie przepisy też pojawią się niebawem na stronie.