en
en
Cytrynowy indyk z kaszą bulgur, szparagami i pomidorkami
Składniki
  • 260g piersi z indyka
  • 200g zielonych szparagów
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 250g kaszy bulgur
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oregano
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie

Mięso kroję w kostkę i przekładam do miseczki. Następnie solę, pieprzę, polewam sokiem z połowy cytryny i posypuję oregano. Cząstki indyka dokładnie mieszam z przyprawami i odkładam.

 

Do niedużego rondelka wlewam zimną wodę i kładę go na płycie grzewczej. Włączam grzanie, solę i czekam aż woda zacznie się gotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszam moc grzania, wsypuję kaszę i gotuję ją do momentu al dente. Kiedy kasza jest gotowa wyłączam grzanie i odkładam na później.

 

Szparagi płuczę zimną wodą, odłamuję zdrewniałe końce i kroję na 2-centymetrowe odcinki. Pomidorki koktajlowe płuczę i kroję na połówki. Ząbki czosnku obieram z łupki i kroję na plasterki.

 

Na patelnię wlewam oliwę z oliwek, wsypuję czosnek i włączam grzanie. Czosnek mieszam, aby się nie przypalił i po chwili wsypuję pokrojone szparagi. Lekko je solę, ścieram odrobinę skórki z cytryny i mieszam. Następnie wsypuję indyka i mieszam całość. Kiedy indyk się już obsmażył dodaję ugotowaną kaszę bulgur i pomidorki. Teraz już bardzo krótko mieszam całość i wyłączam grzanie.

 

Danie prosto z patelni przekładam na talerz i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 osoby.

 

PregnantParmigiana: gdyby nie ciąża to pewnie nie wymyśliłabym tego dania 😉 a wymyśliłam je z potrzeby wzmocnienia organizmu mikroelementami – stąd kasza bulgur zamiast makaronu i indyk w cytrynie. Całość smakuje naprawdę wybornie i jest mega odżywcza.