en
en
Ćwikła
Składniki
  • 5 buraków
  • 2 łyżki chrzanu
  • kminek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Buraki płuczę zimną wodą, wkładam do garnka z grubym dnem i zalewam lekko osoloną wodą. Gotuję je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną. Od czasu do czasu sprawdzam czy woda nie odparowała i dolewam zimną w razie potrzeby. Ugotowane buraki odcedzam i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

 

Kiedy buraki ostygną, obieram je z łupki i ścieram prosto do miski, na tarce do ćwikły. Do startych buraków dodaję utarty chrzan ze słoika i mieszam całość. Na koniec posypuję kminkiem i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną ćwikłę przekładam do słoika i wkładam do lodówki.

Słówko od Parmigiany

Ćwikłę podaję najczęściej do mięsnego obiadu lub nakładam na kanapkę z szynką.