en
Ćwikła
Składniki
- 5 buraków
- 2 łyżki chrzanu
- kminek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Buraki płuczę zimną wodą, wkładam do garnka z grubym dnem i zalewam lekko osoloną wodą. Gotuję je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną. Od czasu do czasu sprawdzam czy woda nie odparowała i dolewam zimną w razie potrzeby. Ugotowane buraki odcedzam i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Kiedy buraki ostygną, obieram je z łupki i ścieram prosto do miski, na tarce do ćwikły. Do startych buraków dodaję utarty chrzan ze słoika i mieszam całość. Na koniec posypuję kminkiem i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną ćwikłę przekładam do słoika i wkładam do lodówki.
Słówko od Parmigiany
Ćwikłę podaję najczęściej do mięsnego obiadu lub nakładam na kanapkę z szynką.