en
en
Ciasto jogurtowe z lodami malinowymi
Składniki
  • 225g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 60g oleju kokosowego
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka mielonej laski wanilii
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • świeże maliny
  • lody malinowe
  • listki świeżej mięty

 

Lukier cytrynowy:

  • 130g cukru pudru
  • 60ml soku z cytryny
Przygotowanie

Piekarnik nastawiam na 160C z grzaniem góra i dół, bez termoobiegu.

 

Formę wyścielam papierem do pieczenia.

 

W średniej misce ubijam jajka z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie lekko gęsta, kremowa masa. Następnie dodaję wanilię i olej kokosowy i miksuję nadal aż do połączenia składników. Na koniec dodaję jogurt i na wolnych obrotach mieszam całość aż powstanie jednolita masa.

 

W osobnej misce łączę mąkę i sodę.

 

Teraz dodaję suche składniki do mokrych i mieszam je za pomocą szpatułki lub miksera na bardzo wolnych obrotach.

 

Gotową masę przekładam na wyścieloną formę i wygładzam wierzch łyżką lub szpatułką. Formę z ciastem wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 40-50 minut na średniej półce, na kratce.

 

Sprawdzam ciasto patyczkiem i jeśli jest gotowe to wykładam formę z piekarnika, ciasto przekładam na kratkę i studzę.

 

Kiedy ciasto się studzi mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem, aż znikną wszystkie grudki. Polewam wierzch ciasta lukrem, wygładzam szeroką częścią noża lub dnem łyżki stołowej i czekam aż lukier zastygnie.

 

Tak przygotowane ciasto kroję na kawałki i podaję z gałką lodów malinowych, świeżymi malinami i dekoruję listkiem mięty.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na okrągłą formę o średnicy 20cm.

 

Zamiast lukru cytrynowego możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Ciasto można też serwować z bitą śmietaną.