- 225g mąki pszennej
- 80g cukru
- 60g oleju kokosowego
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka mielonej laski wanilii
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- świeże maliny
- lody malinowe
- listki świeżej mięty
Lukier cytrynowy:
- 130g cukru pudru
- 60ml soku z cytryny
Piekarnik nastawiam na 160C z grzaniem góra i dół, bez termoobiegu.
Formę wyścielam papierem do pieczenia.
W średniej misce ubijam jajka z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie lekko gęsta, kremowa masa. Następnie dodaję wanilię i olej kokosowy i miksuję nadal aż do połączenia składników. Na koniec dodaję jogurt i na wolnych obrotach mieszam całość aż powstanie jednolita masa.
W osobnej misce łączę mąkę i sodę.
Teraz dodaję suche składniki do mokrych i mieszam je za pomocą szpatułki lub miksera na bardzo wolnych obrotach.
Gotową masę przekładam na wyścieloną formę i wygładzam wierzch łyżką lub szpatułką. Formę z ciastem wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 40-50 minut na średniej półce, na kratce.
Sprawdzam ciasto patyczkiem i jeśli jest gotowe to wykładam formę z piekarnika, ciasto przekładam na kratkę i studzę.
Kiedy ciasto się studzi mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem, aż znikną wszystkie grudki. Polewam wierzch ciasta lukrem, wygładzam szeroką częścią noża lub dnem łyżki stołowej i czekam aż lukier zastygnie.
Tak przygotowane ciasto kroję na kawałki i podaję z gałką lodów malinowych, świeżymi malinami i dekoruję listkiem mięty.
Proporcje na okrągłą formę o średnicy 20cm.
Zamiast lukru cytrynowego możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Ciasto można też serwować z bitą śmietaną.