Ciasto:
- 5 dużych jaj
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2-3 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
- 1 łyżeczka wnailii w proszku
- 2/3 szklanki mąki zwykłej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180g rabarbaru
Kruszonka:
- 25g masła
- 30g mąki
- 20g cukru białego (kryształ)
Piekarnik włączam z grzaniem góra/dół na 160 stopni C.
Rabarbar myję i obieram ze skórki. Obrane łodygi rabarbaru kroję na 1cm odcinki i posypuję cukrem.
Do szklanki wsypuję mąkę ziemniaczaną (1/3) i dopełniam ją mąką pszenną do wypieków, tak aby w sumie była pełna szklanka mąki. Do tego dodaję proszek do pieczenia i odstawiam.
Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na wysokich obrotach.
W trakcie ubijania dodaję najpierw cukier, a następnie po jednym żółtku. Do tak ubitej piany dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam całość łyżką albo mikserem krótko na bardzo wolnych obrotach.
Gotową masę przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozkładam równomiernie przy pomocy lizaka. Na biszkoptową masę nakładam pokrojone kawałki rabarbaru. Na koniec oprószam wierzch kruszonką.
Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach na średniej półce, na kratce przez 50 minut.
Wystudzone ciasto kroję na kwadraty i serwuję.
Proporcje na blaszkę o wymiarach 25x35x7cm.
1/3 szklanki cukru do ciasta jest wg. mnie najmniejszą możliwą dawką cukru do tych proporcji. Jeśli wolisz słodsze ciasto to dodaj pełną szklankę cukru.
Zamiast kruszonki można użyć cukru pudru do posypania gotowego, ostygniętego ciasta.
Obecność mąki ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest przyjemnie wilgotny.
Czarne drobinki w cieście widoczne na zdjęciu są ziarenkami wanilii.