en
en
Ciasto biszkoptowe mokre z jabłkami i kruszonką
Składniki

Ciasto

  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2/3 szklanki mąki zwykłej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 małe szare renety lub 1 duża
  • cynamon

 

Kruszonka

  • 25g masła
  • 30g mąki
  • 20g cukru białego (kryształ)
Przygotowanie

Piekarnik włączam z grzaniem góra/dół na 160 stopni C.

 

Szarą renetę myję i obieram ze skórki. Obrane jabłko kroję na ósemki i posypuję cynamonem.

 

Do szklanki wsypuję mąkę ziemniaczaną (1/3) i dopełniam ją mąką pszenną do wypieków, tak aby w sumie była pełna szklanka mąki. Do tego dodaję proszek do pieczenia i odstawiam.

 

Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na wysokich obrotach.

 

W trakcie ubijania dodaję najpierw cukier, a następnie po jednym żółtku. Do tak ubitej piany dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam całość łyżką albo mikserem krótko na bardzo wolnych obrotach.

 

Gotową masę przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozkładam lizakiem równomiernie. Na biszkoptową masę nakładam pokrojone jabłko, lekko wciskając je w ciasto. Na koniec oprószam wierzch kruszonką.

 

Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach na średniej półce, na kratce przez 50 minut.

Słówko od Parmigiany

Zamiast kruszonki można użyć cukru pudru do posypania gotowego, ostygniętego ciasta.

 

Obecność mąki ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest przyjemnie wilgotny.