Ciasto
- 5 dużych jaj
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2/3 szklanki mąki zwykłej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 małe szare renety lub 1 duża
- cynamon
Kruszonka
- 25g masła
- 30g mąki
- 20g cukru białego (kryształ)
Piekarnik włączam z grzaniem góra/dół na 160 stopni C.
Szarą renetę myję i obieram ze skórki. Obrane jabłko kroję na ósemki i posypuję cynamonem.
Do szklanki wsypuję mąkę ziemniaczaną (1/3) i dopełniam ją mąką pszenną do wypieków, tak aby w sumie była pełna szklanka mąki. Do tego dodaję proszek do pieczenia i odstawiam.
Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na wysokich obrotach.
W trakcie ubijania dodaję najpierw cukier, a następnie po jednym żółtku. Do tak ubitej piany dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam całość łyżką albo mikserem krótko na bardzo wolnych obrotach.
Gotową masę przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozkładam lizakiem równomiernie. Na biszkoptową masę nakładam pokrojone jabłko, lekko wciskając je w ciasto. Na koniec oprószam wierzch kruszonką.
Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach na średniej półce, na kratce przez 50 minut.
Zamiast kruszonki można użyć cukru pudru do posypania gotowego, ostygniętego ciasta.
Obecność mąki ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest przyjemnie wilgotny.