en
en
Chlebek bananowy z czekoladą i truskawkami
Składniki
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 5 truskawek
  • 100g masła
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50g gorzkiej czekolady
Przygotowanie

Truskawki myję, osuszam i kroję na plasterki.

 

Piekarnik nastawiam na grzanie od dołu z termoobiegiem na 160 stopni C.

 

Masło roztapiam w rondelku.

 

Gorzką czekoladę siekam nożem na desce do krojenia i odkładam.

 

Banany obieram z łupki, przekładam do płaskiej miseczki i rozgniatam widelcem. Dodaję do nich całe jajko oraz roztopione masło i znów rozdrabniam widelcem.

 

Suche składniki łączę w osobnej misce i dodaję do nich mokre. Całość mieszam dokładnie do jednolitej masy i przekładam do wyścielonej papierem keksówki. Wyrównuję wierzch i układam plasterki truskawek.

 

Chlebek piekę ok. 50 min w rozgrzanym piekarniku na kratce. Po tym czasie sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone i wykładam z piekarnika kiedy patyczek jest suchy.

 

Upieczony chlebek studzę na kratce. Serwuję pokrojony w kromki, najczęściej z czarną kawą.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na keksówkę 25/12/8.

 

Przepis jest skategoryzowany między innymi jako ZeroWaste jako pomysł na przejrzałe banany.