- 4 duże dojrzałe banany
- 100g masła
- 2 jaja
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli ⠀
- 1/2 tabliczki czekolady
Piekarnik nastawiam na grzanie od dołu z termoobiegiem na 160 stopni C.
Czekoladę siekam na kawałki nożem na desce do krojenia i odkładam.
Banany obieram z łupki, odkładam jeden z nich i kroję go wzdłuż na pół, a resztę rozgniatam widelcem. Dodaję do nich całe jajka oraz roztopione masło.
Suche składniki łącze w osobnej misce i dodaję do nich mokre. Całość mieszam dokładnie do jednolitej masy i dodaję drobno pokrojoną czekoladę. Znów mieszam całość i przekładam ciasto do wyścielonej papierem keksówki. Wyrównuję wierzch i na nim układam 2 połówki czwartego banana.
Chlebek piekę ok. 50 min w rozgrzanym piekarniku na kratce. Po tym czasie sprawdzam długą wykałaczką czy ciasto jest już upieczone i wykładam z piekarnika kiedy patyczek jest suchy.
Upieczony chlebek studzę na kratce. Serwuję ostudzony, pokrojony w kromki.
Proporcje na keksówkę 25/12/8.
Przepis jest skategoryzowany między innymi jako ZeroWaste jako pomysł na przejrzałe banany.