en
en
Chlebek bananowy z czekoladą
Składniki
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 100g masła
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli ⠀
  • 1/2 tabliczki czekolady
Przygotowanie

Piekarnik nastawiam na grzanie od dołu z termoobiegiem na 160 stopni C.

 

Czekoladę siekam na kawałki nożem na desce do krojenia i odkładam.

 

Banany obieram z łupki, odkładam jeden z nich i kroję go wzdłuż na pół, a resztę rozgniatam widelcem. Dodaję do nich całe jajka oraz roztopione masło.

 

Suche składniki łącze w osobnej misce i dodaję do nich mokre. Całość mieszam dokładnie do jednolitej masy i dodaję drobno pokrojoną czekoladę. Znów mieszam całość i przekładam ciasto do wyścielonej papierem keksówki. Wyrównuję wierzch i na nim układam 2 połówki czwartego banana.

 

Chlebek piekę ok. 50 min w rozgrzanym piekarniku na kratce. Po tym czasie sprawdzam długą wykałaczką czy ciasto jest już upieczone i wykładam z piekarnika kiedy patyczek jest suchy.

 

Upieczony chlebek studzę na kratce. Serwuję ostudzony, pokrojony w kromki.

 

Słówko od Parmigiany

Proporcje na keksówkę 25/12/8.

 

Przepis jest skategoryzowany między innymi jako ZeroWaste jako pomysł na przejrzałe banany.