en
en
Chleb żytnio-gryczany z pestkami dyni pieczony w keksówce
Składniki
  • 380g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120g mąki gryczanej
  • 450ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 160g zakwasu żytniego
  • 2 garści pestek dyni
  • czarnuszka do posypania skórki
  • olej do posmarowania foremki
  • mąka do posypania foremki
  • woda do spryskania ciasta
Przygotowanie

Keksówkę smaruję dokładnie olejem i posypuję cienką warstwą mąki, np. razowej. Tak przygotowaną foremkę odkładam na bok.

 

Do dużej miski nasypuję mąkę razową i gryczaną, a następnie dodaję zakwas i mieszam ciasto ręką dodając wodę. Następnie dodaję sól i pestki dyni.

 

Ciasto przelewam do przygotowanej foremki, moczę rękę w wodzie i wygładzam nią wierzch. Na koniec posypuję czarnuszką i przykrywam torebką foliową.

 

Ciasto na chleb odkładam na min. 5 godzin do wyrastania.

 

Na godzinę przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do temperatury 230 stopni C .

 

Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika, spryskuję wierzch wodą. Chleb piekę w 230 stopniach C na kratce na średniej półce przez godzinę.

 

Gotowy chleb wykładam z piekarnika, skórkę znów spryskuję wodą i studzę chleb na kratce przez minimum godzinę.

 

Po tym czasie można go kroić.

Słówko od Parmigiany

Jeśli planuję piec chleb to pamiętam o tym, żeby dzień wcześniej (lub 12 godzin przed planowanym pieczeniem) dokarmić zakwas.

 

Proporcję na keksówkę o wymiarach 22x8x8.

 

O tym chlebie:

  • jest idealnie wilgotny
  • jest sycący
  • jest zbity, ale nie zakalcowaty
  • w ogóle nie kruszy się podczas krojenia
  • należy do moich ulubionych ciemnych chlebów