- 380g mąki żytniej razowej typ 2000
- 120g mąki gryczanej
- 450ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 160g zakwasu żytniego
- 2 garści pestek dyni
- czarnuszka do posypania skórki
- olej do posmarowania foremki
- mąka do posypania foremki
- woda do spryskania ciasta
Keksówkę smaruję dokładnie olejem i posypuję cienką warstwą mąki, np. razowej. Tak przygotowaną foremkę odkładam na bok.
Do dużej miski nasypuję mąkę razową i gryczaną, a następnie dodaję zakwas i mieszam ciasto ręką dodając wodę. Następnie dodaję sól i pestki dyni.
Ciasto przelewam do przygotowanej foremki, moczę rękę w wodzie i wygładzam nią wierzch. Na koniec posypuję czarnuszką i przykrywam torebką foliową.
Ciasto na chleb odkładam na min. 5 godzin do wyrastania.
Na godzinę przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do temperatury 230 stopni C .
Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika, spryskuję wierzch wodą. Chleb piekę w 230 stopniach C na kratce na średniej półce przez godzinę.
Gotowy chleb wykładam z piekarnika, skórkę znów spryskuję wodą i studzę chleb na kratce przez minimum godzinę.
Po tym czasie można go kroić.
Jeśli planuję piec chleb to pamiętam o tym, żeby dzień wcześniej (lub 12 godzin przed planowanym pieczeniem) dokarmić zakwas.
Proporcję na keksówkę o wymiarach 22x8x8.
O tym chlebie:
- jest idealnie wilgotny
- jest sycący
- jest zbity, ale nie zakalcowaty
- w ogóle nie kruszy się podczas krojenia
- należy do moich ulubionych ciemnych chlebów