en
en
Chleb żytni razowy z pestkami dyni i słonecznikiem
Składniki
  • 500g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 450 ml letniej wody
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek z dyni
  • 2 łyżki czarnuszki
Przygotowanie

Wszystkie składniki, oprócz czarnuszki, mieszam w jednej dużej misce i zagniatam ręką na jednolitą masę.

 

Konsystencja ciasta jest dość rzadka i klei się do rąk.

 

Gotowe ciasto wykładam do keksówki. Rękę moczę w wodzie z kranu i wygładzam wierzch na równą powierzchnię.

 

Na koniec posypuję czarnuszką, przykrywam folią i odkładam do wyrośnięcia na 5 godzin.

 

Na pół godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 210 stopni.

 

Tuż przed włożeniem surowego chleba do rozgrzanego piekarnika skrapiam wierzch wodą i wkładam na średnią półkę. Chleb piekę w keksówce na kratce z grzaniem góra/dół przez godzinę.

 

Po godzinie wykładam chleb z piekarnika i odkładam do ostygnięcia. Aby przyspieszyć studzenie chleba wyjmuję go z keksówki i studzę na kratce.

 

Mniej więcej po godzinie od wyjęcia go z piekarnika, jeśli chleb ostygł, można go kroić.

Słówko od Parmigiany

Podane proporcje na keksówkę o wymiarach 22x8x8.

 

Keksówkę albo wykładam papierem do pieczenia albo smaruję dokładnie olejem słonecznikowym i oprószam lekko mąką. Wg. mnie drugi sposób jest ciut bardziej pracochłonny, ale za to chleb pięknie odchodzi od blaszki.

 

O tym chlebie:

  • jest przyjemnie wilgotny, ale nie rozsypuje się podczas krojenia
  • jest wysoki ok. 10 cm (wyrasta poza brzegi keksówki)
  • należy do moich ulubionych ze względu na odpowiedni stopień wilgotności i czarnuszkę
  • długo zachowuje świeżość

 

O tym jak samemu zrobić zakwas na chleb czytaj po wpisaniu w wyszukiwarkę zakwas żytni na chleb.