en
en
Chleb z włoskiej mąki manitoby na zakwasie żytnim w naczyniu żaroodpornym
Składniki
  • 400g mąki manitoby
  • 1 łyżeczka soli
  • 230ml letniej wody
  • 170g zakwasu żytniego
  • 3 łyżki mąki rimacinaty do podsypywania

 

Przygotowanie

Do miski wsypuję kolejno mąkę manitobę i sól, dodaję zakwas i zaczynam mieszać ręką dodając po odrobinie wodę, aby stopniowo powstało ciasto.

 

Kiedy wleję już całą wodę wykładam ciasto na blat podsypany mąką rimacinatą i zagniatam je ręcznie przez 15-20 minut do uzyskania jednolitej kulki.

 

Powstałą kulkę wkładam z powrotem do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrastania na minimum 6 godzin.

 

Na godzinę przed planowanym pieczeniem włączam piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem i na średniej półce stawiam naczynie żaroodporne z przykrywką. Zamykam piekarnik i czekam aż się nagrzeje do nastawionej temperatury.

 

Nagrzane naczynie żaroodporne wykładam z piekarnika i posypuję jego dno mąką rimacinatą.

 

Ciasto wykładam delikatnie z miski, starając się, żeby zachowało kształt bochenka chleba i na podsypane dno naczynia. Rękę moczę w wodzie i głaskam nią wierzch chleba, aby było równomiernie zwilżone. Następnie robię trzy, niezbyt głębokie nacięcia ostrym nożem i posypuję rimacinatą.

 

Zamykam pokrywę naczynia i wkładam całość do gorącego piekarnika na średnią półkę z termoobiegiem. Piekę chleb przez 45 minut.

 

Gotowy chleb wykładam z naczynia i studzę na kratce.

Słówko od Parmigiany

O tym chlebie:

  • jest średnio zbity i średnio wilgotny
  • dobrze się kroi
  • ma bardzo chrupiącą skórkę
  • długo zachowuje świeżość