- 400g mąki manitoby
- 1 łyżeczka soli
- 230ml letniej wody
- 170g zakwasu żytniego
- 3 łyżki mąki rimacinaty do podsypywania
Do miski wsypuję kolejno mąkę manitobę i sól, dodaję zakwas i zaczynam mieszać ręką dodając po odrobinie wodę, aby stopniowo powstało ciasto.
Kiedy wleję już całą wodę wykładam ciasto na blat podsypany mąką rimacinatą i zagniatam je ręcznie przez 15-20 minut do uzyskania jednolitej kulki.
Powstałą kulkę wkładam z powrotem do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrastania na minimum 6 godzin.
Na godzinę przed planowanym pieczeniem włączam piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem i na średniej półce stawiam naczynie żaroodporne z przykrywką. Zamykam piekarnik i czekam aż się nagrzeje do nastawionej temperatury.
Nagrzane naczynie żaroodporne wykładam z piekarnika i posypuję jego dno mąką rimacinatą.
Ciasto wykładam delikatnie z miski, starając się, żeby zachowało kształt bochenka chleba i na podsypane dno naczynia. Rękę moczę w wodzie i głaskam nią wierzch chleba, aby było równomiernie zwilżone. Następnie robię trzy, niezbyt głębokie nacięcia ostrym nożem i posypuję rimacinatą.
Zamykam pokrywę naczynia i wkładam całość do gorącego piekarnika na średnią półkę z termoobiegiem. Piekę chleb przez 45 minut.
Gotowy chleb wykładam z naczynia i studzę na kratce.
O tym chlebie:
- jest średnio zbity i średnio wilgotny
- dobrze się kroi
- ma bardzo chrupiącą skórkę
- długo zachowuje świeżość