- 500g pszennej włoskiej mąki typ 00
- 450g wody
- 160g zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka soli
Zaczyn: do średniej miski wsypuję 250g mąki, dolewam 250g wody i 80g zakwasu. Całość mieszam, a następnie przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 1,5h.
Do dużej miski wsypuję pozostałą część mąki, wody i zakwasu i dodaję do niej wyrośnięty zaczyn. Następnie dodaję sól i mieszam całość. Konsystencja jest dość rzadka.
Teraz przelewam ciasto na chleb do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywam torebką foliową i odkładam do wyrośnięcia na min. 6 godzin.
Na pół godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 230 °C.
Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika, spryskuję wierzch wodą. Chleb piekę na kratce na średniej półce przez godzinę.
Gotowy chleb wykładam z piekarnika, skórkę znów spryskuję wodą i studzę chleb na kratce przez minimum godzinę.
Po tym czasie można go kroić.
Jeśli planuję piec chleb to pamiętam o tym, żeby dzień wcześniej (lub 12 godzin przed planowanym pieczeniem) dokarmić zakwas.
Proporcję na keksówkę o wymiarach 22x8x8.
O tym chlebie:
- jest idealnie wilgotny
- długo zachowuje świeżość
- nie kruszy się