en
en
Chleb z włoskiej mąki (typ 00) na zakwasie żytnim pieczony w keksówce
Składniki
  • 500g pszennej włoskiej mąki typ 00
  • 450g wody
  • 160g zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie

Zaczyn: do średniej miski wsypuję 250g mąki, dolewam 250g wody i 80g zakwasu. Całość mieszam, a następnie przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 1,5h.

 

Do dużej miski wsypuję pozostałą część mąki, wody i zakwasu i dodaję do niej wyrośnięty zaczyn. Następnie dodaję sól i mieszam całość. Konsystencja jest dość rzadka.

 

Teraz przelewam ciasto na chleb do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywam torebką foliową i odkładam do wyrośnięcia na min. 6 godzin.

 

Na pół godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 230 °C.

 

Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika, spryskuję wierzch wodą. Chleb piekę na kratce na średniej półce przez godzinę.

 

Gotowy chleb wykładam z piekarnika, skórkę znów spryskuję wodą i studzę chleb na kratce przez minimum godzinę.

 

Po tym czasie można go kroić.

Słówko od Parmigiany

Jeśli planuję piec chleb to pamiętam o tym, żeby dzień wcześniej (lub 12 godzin przed planowanym pieczeniem) dokarmić zakwas.

 

Proporcję na keksówkę o wymiarach 22x8x8.

 

O tym chlebie:

  • jest idealnie wilgotny
  • długo zachowuje świeżość
  • nie kruszy się