en
en
Chleb z mąki pszennej razowej na zakwasie żytnim pieczony w keksówce
Składniki
  • 500g mąki pszennej razowej
  • 450g wody
  • 170g zakwasu na chleb żytni
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie

Do dużej miski wsypuję mąkę, dolewam wody zagniatając ciasto. Następnie dodaję zakwas, mieszam całość, solę i znów mieszam ręką.

 

Powstałe ciasto przelewam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Rękę moczę w wodzie i wygładzam wierzch ciasta. Foremkę z ciastem przykrywam folią i odkładam do wyrastania na min. 6 godzin.

 

Na pół godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 230 °C.

 

Tuż przed włożeniem foremki do rozgrzanego piekarnika, skrapiam wierzch wodą i następnie układam na średniej półce. Chleb piekę w keksówce na kratce z grzaniem góra/dół przez godzinę.

 

Po godzinie wykładam chleb z piekarnika i odkładam do ostygnięcia. Aby przyspieszyć studzenie chleba wyjmuję go z keksówki i studzę na kratce.

 

Mniej więcej po godzinie od wyjęcia go z piekarnika, jeśli chleb ostygł, można go kroić.

Słówko od Parmigiany

Podane proporcje na keksówkę o wymiarach 22x8x8.

 

Foremkę wykładam papierem do pieczenia albo smaruję dokładnie olejem słonecznikowym i oprószam lekko mąką.

 

O tym chlebie:

  • jest przyjemnie wilgotny
  • nie kruszy się podczas krojenia
  • długo zachowuje świeżość
  • idealny do mojego hummusu