- 500g mąki pszennej razowej
- 450g wody
- 170g zakwasu na chleb żytni
- 1 łyżeczka soli
Do dużej miski wsypuję mąkę, dolewam wody zagniatając ciasto. Następnie dodaję zakwas, mieszam całość, solę i znów mieszam ręką.
Powstałe ciasto przelewam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Rękę moczę w wodzie i wygładzam wierzch ciasta. Foremkę z ciastem przykrywam folią i odkładam do wyrastania na min. 6 godzin.
Na pół godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 230 °C.
Tuż przed włożeniem foremki do rozgrzanego piekarnika, skrapiam wierzch wodą i następnie układam na średniej półce. Chleb piekę w keksówce na kratce z grzaniem góra/dół przez godzinę.
Po godzinie wykładam chleb z piekarnika i odkładam do ostygnięcia. Aby przyspieszyć studzenie chleba wyjmuję go z keksówki i studzę na kratce.
Mniej więcej po godzinie od wyjęcia go z piekarnika, jeśli chleb ostygł, można go kroić.
Podane proporcje na keksówkę o wymiarach 22x8x8.
Foremkę wykładam papierem do pieczenia albo smaruję dokładnie olejem słonecznikowym i oprószam lekko mąką.
O tym chlebie:
- jest przyjemnie wilgotny
- nie kruszy się podczas krojenia
- długo zachowuje świeżość
- idealny do mojego hummusu