en
en
Chleb z mąki manitoby na zakwasie żytnim pieczony w keksówce
Składniki
  • 500g mąki manitoby
  • 450ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 160g zakwasu żytniego
  • siemię lniane do ciasta
  • mąka rimacinata
  • olej do smarowania foremki
  • otręby pszenne na spód
  • woda do spryskania skórki

 

 

Przygotowanie

Keksówkę smaruję dokładnie olejem i posypuję mąką rimacinatą, a spód dodatkowo posypuję otrębami pszennymi. Tak przygotowaną foremkę odkładam na bok.

 

Do dużej miski nasypuję mąkę manitobę, następnie dodaję zakwas i mieszam ciasto ręką dodając wodę. Następnie dodaję sól, oliwę z oliwek i siemię lniane. Całość ma dość rzadką konsystencję.

 

Ciasto przelewam do przygotowanej foremki, moczę rękę w wodzie i wygładzam nią wierzch. Na koniec posypuję lekko mąką rimacinatą i przykrywam torebką foliową.

 

Ciasto na chleb odkładam na min. 5 godzin do wyrastania.

 

Na godzinę przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do temperatury 230 stopni C .

 

Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika, spryskuję wierzch wodą. Chleb piekę w 230 stopniach C na kratce na średniej półce przez godzinę.

 

Gotowy chleb wykładam z piekarnika, skórkę znów spryskuję wodą i studzę chleb na kratce przez minimum godzinę.

 

Po tym czasie można go kroić.

Słówko od Parmigiany

Jeśli planuję piec chleb to pamiętam o tym, żeby dzień wcześniej (lub 12 godzin przed planowanym pieczeniem) dokarmić zakwas.

 

Proporcję na keksówkę o wymiarach 22x8x8.

 

O tym chlebie:

  • w piekarniku wysoko wyrasta poza brzegi keksówki
  • jest średnio-zbity i elastyczny
  • prawie nie kruszy się podczas krojenia