en
en
Chleb włoski (75% hydratacji), pieczony w naczyniu żaroodpornym
Składniki
  • 500g mąki rimacinaty
  • 500g mąki typ 0 (o sile W160)
  • 750g wody
  • 4g suchych drożdży instant
  • 20g soli
  • 100g oliwy z oliwek extravergine

 

Przygotowanie

Obie mąki przesypuję do jednej miski i łączę je mieszając lekko widelcem.

 

Do osobnej dużej miski wlewam wodę i rozpuszczam w niej sól. Następnie dodaję 10% zmieszanej mąki i dosypuję drożdże. Mieszam całość ręką. Jak drożdże się już rozpuszczą dodaję oliwę. Teraz wsypuję resztę mąki i mieszam całość ręką okrężnymi ruchami przez 4 minuty. Odstawiam miskę na 20 minut bez przykrycia. Następnie znów mieszam całość ręką, okrężnymi ruchami przez 3-4 minuty. Konsystencja ciasta powinna być bardzo klejąca. Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

 

Dno naczynia żaroodpornego posypuję mąką rimacinatą i przelewam do niego wyrośnięte ciasto. Wierzch ciasta zasypuję mąką rimacinatą i odstawiam znów do wyrośnięcia na ok. 1,5h lub aż podwoi swoją objętość.

 

Na pół godziny przed planowanym pieczeniem chleba rozgrzewam piekarnik do 240 stopni z grzaniem góra i dół.

 

Chleb piekę w piekarniku na średniej półce w 240 stopniach z grzaniem gór/dół) stopni przez godzinę.

 

Gotowy chleb wykładam z piekarnika, a następnie z naczynia żaroodpornego i studzę go na kratce.

Słówko od Parmigiany

Możesz też zrobić ten chleb używając tylko mąki rimacinaty.

 

Mąka typ 0 powinna być niezbyt silną mąką, stąd jej oznaczenie W160.

 

Ciasto na ten chleb nie jest łatwe do wyrabiania ręcznego ze względu na duży poziom hydratacji. Robot kuchenny z hakami z pewnością ułatwiłby wyrabianie ciasta.

 

O tym chlebie:

  • jest bardzo lekki
  • ma konsystencję włoskiej bułki
  • jest dość wysoki
  • ma żółtawy kolor (od mąki rimacinaty)
  • jest bardzo smaczny również na drugi i trzeci dzień
  • idealnie komponuje się z oliwą z oliwek lub sosem na patelni powstałym ze smażenia moich ulubionych krewetek na białym winie