en
en
Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym
Składniki
  • 300g mąki żytniej typ 2000
  • 200g mąki pszennej typ 500
  • 170g zakwasu na chleb
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść siemienia lnianego
  • 250ml wody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszam w jednej dużej misce i zagniatam ręką na jednolitą masę.

 

Konsystencja ciasta jest zwarta i nie klei się bardzo do rąk, z łatwością można wyjąć rękę z ciasta.

 

Gotowe ciasto wykładam do keksówki. Rękę moczę w wodzie z kranu i wygładzam wierzch na równą powierzchnię.

 

Na koniec posypuję słonecznikiem, przykrywam folią i odkładam do wyrośnięcia na 5 godzin.

 

Na pół godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.

 

Tuż przed włożeniem surowego chleba do rozgrzanego piekarnika skrapiam wierzch wodą i wkładam na średnią półkę. Chleb piekę w keksówce na kratce z grzaniem góra/dół przez godzinę.

 

Po godzinie wykładam chleb z piekarnika i odkładam do ostygnięcia. Aby przyspieszyć studzenie chleba wyjmuję go z keksówki i studzę na kratce.

 

Mniej więcej po godzinie od wyjęcia go z piekarnika, jeśli chleb ostygł, można go kroić.

Słówko od Parmigiany

Podane proporcje na keksówkę o wymiarach 22x8x8.

 

Keksówkę albo wykładam papierem do pieczenia albo smaruję dokładnie olejem słonecznikowym i oprószam lekko mąką. Wg. mnie drugi sposób jest ciut bardziej pracochłonny, ale za to chleb pięknie odchodzi od blaszki.

 

O tym chlebie:

  • jest dość suchy
  • jest dość zbity
  • nie kruszy się podczas krojenia
  • jest w miarę lekki jak na chleby na zakwasie
  • świetnie smakuje z samym masłem lub z humusem

 

Nie polecam kroić chleba jeśli jest ciepły, bo prawdopodobnie jest jeszcze dość wilgotny w środku i będzie kleić się do noża i rozwarstwiać podczas krojenia

 

O tym jak samemu zrobić zakwas na chleb czytaj po wpisaniu w wyszukiwarkę zakwas żytni na chleb.