en
en
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie, z czarnuszką na skórce
Składniki
  • 360g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 140g mąki gryczanej
  • 170g zakwasu pszenno-żytniego
  • 450g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka
Przygotowanie

Do dużej miski wsypuję mąkę pszenną oraz gryczaną i dolewając wody zagniatam ciasto drugą ręką. Następnie dodaję zakwas, mieszam całość, dodaję sól i znów mieszam całość ręką.

 

Powstałe ciasto przelewam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Rękę moczę w wodzie i wygładzam wierzch ciasta i posypuję go czarnuszką. Foremkę z ciastem przykrywam folią i odkładam do wyrastania na min. 6 godzin.

 

Na pół godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzewam piekarnik do 230 stopni.

 

Tuż przed włożeniem foremki do rozgrzanego piekarnika, skrapiam wierzch wodą i następnie układam na średniej półce. Chleb piekę w keksówce, na kratce z grzaniem góra/dół przez godzinę.

 

Po godzinie wykładam chleb z piekarnika i odkładam do ostygnięcia. Aby przyspieszyć studzenie chleba wyjmuję go z keksówki i studzę na kratce.

 

Mniej więcej po godzinie od wyjęcia go z piekarnika, jeśli chleb ostygł, można go kroić.

Słówko od Parmigiany

O tym chlebie:

  • jest idealnie wilgotny
  • jest sycący