en
en
Chleb na zakwasie żytnim z suchymi drożdżami w naczyniu żaroodpornym
Składniki

Zaczyn:

  • 300g mąki manitoby
  • pół łyżeczki suchych drożdży włoskich
  • 300ml letniej wody

 

Ciasto:

  • 300g mąki manitoby
  • 100g mąki żytniej grubozmielonej
  • 230ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 100g zakwasu żytniego

 

  • mąka rimacinata do podsypywania
Przygotowanie

Zaczyn: 300g mąki manitoby wsypuję do miski. Dodaję do niej pół łyżeczki drożdży i mieszam rózgą dolewając wodę. Mieszam całość rózgą do połączenia wszystkich składników w jedną rzadką masę. Miskę przykrywam folią spożywczą i odkładam na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

 

Ciasto: po trzech godzinach łączę wszystkie wyżej wymienione składniki na ciasto i dodaję wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam ciasto najpierw w misce, potem na blacie. Konsystencja nie sprzyja wyrabianiu ciasta, ponieważ jest bardzo rzadkie, ale nie dosypuję mąki. Ciasto ma tak właśnie wyglądać. Następnie umieszczam ciasto z powrotem w misce i przykrywam folią. Odkładam je na 3 godziny. Po godzinie ciasto niewiele urośnie, ale po trzech, widać już dużą różnicę.

 

Po trzech godzinach nastawiam piekarnik na 230 stopni C, umieszczam na dnie kamień do pizzy i układam na nim naczynie żaroodporne.

 

Blat kuchenny posypuję mąką rimacinatą i wykładam na nią wyrośnięte ciasto. Podsypując mąką formuję bochenek chleba i uformowany odstawiam do dalszego wyrastania pod folią, na blacie, przez godzinę.

 

Po godzinie wykładam naczynie żaroodporne z piekarnika, posypuję dno mąką rimacinatą i ostrożnie umieszczam w nim wyrośnięty bochenek chleba. Wierch spryskuję wodą i zamykam naczynie.

 

Naczynie żaroodporne umieszczam w piekarniku na kamieniu do pizzy i piekę w 230 stopniach C na termoobiegu przez 50 minut.

 

Upieczony chleb studzę na kratce.

 

Słówko od Parmigiany

Jeśli nie masz kamienia do pizzy to piecz na średniej półce na kratce, z termoobiegiem, ok. 10-15 minut dłużej.

 

O tym chlebie:

  • konsystencją przypomina ciabattę, tylko z żytnim dodatkiem, przez co jest mniej porowaty
  • ma bardzo chrupiącą skórkę
  • jest lekki
  • wspaniale pasuje do oliwy z oliwek, ale i do masła
  • dobrze komponuje się z włoskimi przekąskami