en
en
Casarecce ze szpinakiem
Składniki
  • 160g makaronu casaecce
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże liście młodego szpinaku
  • pieprz
  • 25 parmezanu
Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.

 

Liście szpinaku płuczę zimną wodą i odstawiam na sitku. Ząbki czosnku obieram z łupek i kroję w plasterki.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron nalewam oliwę na patelnię i gdy jest jeszcze zimna wrzucam na nią pokrojony czosnek. Podgrzewam patelnię z oliwą, czosnkiem uważając, żeby czosnek nie przypalił się ani nie zbrązowiał. W tym celu podlewam go niewielką ilością wody z gotującego się makaronu. Następnie dodaję szpinak, solę go i duszę go na małym ogniu.

 

Jeśli makaron jest już al dente, to przekładam go na patelnię i dokładnie mieszam całość. Na koniec dodaję starty parmezan i znów wszystko dokładnie mieszam.

 

Dobrze wymieszany makaron przekładam na talerz, oprószam świeżo zmielonym pieprzem i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 osoby.