- 160g makaronu casaecce
- sól
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- świeże liście młodego szpinaku
- pieprz
- 25 parmezanu
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.
Liście szpinaku płuczę zimną wodą i odstawiam na sitku. Ząbki czosnku obieram z łupek i kroję w plasterki.
W czasie kiedy gotuje się makaron nalewam oliwę na patelnię i gdy jest jeszcze zimna wrzucam na nią pokrojony czosnek. Podgrzewam patelnię z oliwą, czosnkiem uważając, żeby czosnek nie przypalił się ani nie zbrązowiał. W tym celu podlewam go niewielką ilością wody z gotującego się makaronu. Następnie dodaję szpinak, solę go i duszę go na małym ogniu.
Jeśli makaron jest już al dente, to przekładam go na patelnię i dokładnie mieszam całość. Na koniec dodaję starty parmezan i znów wszystko dokładnie mieszam.
Dobrze wymieszany makaron przekładam na talerz, oprószam świeżo zmielonym pieprzem i serwuję.
Proporcje na 2 osoby.