- 300g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Masło z cukrem ucieram mikserem na krem przez ok. 10 minut.
Następnie dodaję jajko i dokładnie mieszam. Dodaję skórkę cytrynową i sok wyciśnięty z obu cytryn i nadal miksuję. Powoli, nie przerywając mieszania, wsypuję połowę mąki i proszek do pieczenia. Pozostałą mąkę dodaję na sam koniec, mieszając mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałe ciasto wstawiam do lodówki na 20-30 min.
Piekarnik nastawiam na grzanie góra i dół na 180 stopni.
Blaszkę z piekarnika wyścielam papierem do pieczenia. Po 30 minutach wykładam ciasto z lodówki. Urywam ciasto kawałek po kawałku formuując w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Powstałe kuleczki obtaczam najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze. Kiedy cała blaszka zapełni się kuleczkami, wkładam ją na średnią półę piekarnika i piekę prz ok 15 min.
Upieczone ciasteczka przekładam na kratkę i studzę. Na koniec dekoruję cukrem pudrem i serwuję.
Upieczone biscotti al limone są zazwyczaj blade i lekko popękane, nie trzymaj ich dłużej w piekarniku, żeby nabrały złotego koloru, bo będą przesuszone.