en
en
Barszczyk zabielany bez zakwasu
Składniki
  • bulion warzywny (cebula, marchewka, pietruszka, seler czosnek ugotowane w osolonej wodzie z zielem angielskim i listkami laurowymi)
  • buraki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • wit C. w proszku do zakwaszenia barszczu
  • śmietana 18% do zabielenia (może być maślanka lub kefir)
  • ugotowane jajka (1 na os.)
  • ugotowane ziemniaczki
  • sól
Przygotowanie

Najpierw przygotowuję bulion z warzyw.

 

Kiedy bulion się gotuje obieram buraki, kroję je w kostkę i gotuję w osolonej wodzie z czosnkiem, cebulą, zielem angielskim i listkami laurowymi.

 

Ugotowany bulion odcedzam z warzyw i czysty wywar łącze w garnku z gotującymi się burakami, doprawiam do smaku solą i pieprzem, włączam grzanie i dodaję wit. C do zakwaszenia. Tu ewentualnie można jeszcze wcisnąć ząbek czosnku – też do zaostrzenia smaku.

 

Na koniec zabielam śmietaną i podaję z ugotowanymi ziemniaczkami i jajkiem na twardo lub półtwardo.

Słówko od Parmigiany

Po dodaniu witaminy C nie doprowadzaj barszczu do wrzenia.

 

Do barszczyku bardzo pasuje posiekany koperek, którego tu na zdjęciu zabrakło.

 

PregnantParmigiana: taki barszczyk uważam za obowiązkową zupę ciążową – nie dość że przepyszny to jeszcze mega odżywczy! W pierwszym trymestrze, kiedy mdłości były najsilniejsze, obchodziłam się bez jajka, jedynie barszczyk z ugotowanymi ziemniaczkami, ale jak tylko mi się poprawiło to dodawałam jajko.